Aquí trobaràs tota la informació necessària per a facilitar l'ús de cada secció de la plataforma CONECT-e. Si no trobes resposta a les teves preguntes en aquesta guia, escriu-nos, si et plau, a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o o omple el nostre formulari de contacte i ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.

 

Esperem que gaudeixis contribuint a CONECT-e!


Com triar una de les categories principals

Categories principals

CONECT-e està dividit en set grans categories:

  • Plantes
  • Varietats tradicionals
  • Animals
  • Canvi climàtic
  • Ecosistemes
  • Fongs
  • Minerals

Cadascuna d'aquestes categories pot obrir-se des del menú de capçalera o des del menú a peu de pàgina en qualsevol moment. Recorda que, seleccionant la fletxa a peu de pàgina, sempre podràs tornar al seu principi.


Idiomes de CONECT-e

Idiomes de CONECT-e

Malgrat que l'estructura de CONECT-e és la mateixa en totes les llengües, cada fitxa té una versió diferent per a cada idioma. Pots triar l'idioma en què vols visualitzar o cercar continguts seleccionant la bandera d'idioma al marge superior esquerre de la pàgina. Recorda, però, que una fitxa que està completa en un idioma pot estar buida en un altre (o no existir, en el cas de les varietats), ja que els continguts són independents en cada idioma i estan sent creats per usuaris registrats. Per tal de solucionar-ho, ajuda'ns completant la infomació a l’idioma desitjat!


Cómo editar perfil

Perfil d'usuari

Un cop iniciada la sessió, sempre pots anar al teu perfil d'usuari seleccionant "Perfil" al menú principal. A més de la informació personal (els teus llocs, treball, educació i interessos), el teu perfil també recull informació sobre la teva activitat en CONECT-e i les teves últimes notificacions.

Per editar la informació personal, dins de la teva pàgina de perfil, hauràs de seleccionar el botó de "Editar perfil" i anar a cada un dels sub-apartats. Aquest botó també t'indica el nombre de camps que et queden per completar.

A més, hem implementat una secció de "les meves fitxes" (en l'apartat d'activitat), on pots consultar si les fitxes a les que has contribuït han estat modificades recentment per altres usuaris (i anar directament a elles). També existeix en aquest apartat una secció de "validacions pendents", on podràs consultar si alguna de les teves informacions no ha estat validada. Si punxes en el requadre, podràs anar directament a aquesta informació i tractar de completar-la amb fotos o referències geogràfiques perquè sigui més fàcil de validar.

Per sortir de la teva sessió, només has de seleccionar el botó de "Sortir", situat al capçal de la pàgina.


Recerca d'informació per a usuaris no registrats

Cercar informació

Per a cada categoria hi ha tres tipus de cerca: per fitxa, per contingut i per ubicació. A més, pots seleccionar una sèrie de filtres que t'ajudaran a trobar la informació desitjada.

La cerca per fitxa serveix si, per exemple, estàs buscant una planta o una varietat en concret, de la qual coneixes el nom científic o popular.

La cerca per contingut serveix si estàs buscant un ús/propietat concret d'una planta, per exemple, pots buscar "refredat" o "gelada" i trobaràs les entrades que fan referència a aquests conceptes.

La cerca per ubicació serveix si vols veure en un mapa on se situen les informacions de la nostra plataforma; pots seleccionar-hi el teu municipi per a veure si n’hi ha alguna informació, o seleccionar una espècie o un ús per a veure la distribució d'aquesta informació per tot el territori. Si no apareix el mapa és perquè no hi ha informació ubicada que respongui a aquests filtres. Prova amb altres o bé afegeix-hi informació!


Aportar coneixement ecològic tradicional

Aportar coneixement ecològic tradicional

Si vols contribuir a la nostra plataforma aportant coneixement ecològic tradicional (si tens dubtes sobre què és això pots anar a Sobre CONECT-e), et recomanem que, primer, busquis la fitxa de la qual vols parlar a través del nostre cercador per fitxes. Si no la trobes, en pots crear una seleccionant "Crear fitxa", just a sobre del cercador. Aquesta acció et portarà a un formulari d'alta de fitxes, amb diferents apartats obligatoris i opcionals. Per exemple, en el cas de plantes, només és obligatori introduir el nom científic de l'espècie, tot i que també pots introduir noms populars. En canvi, en el cas de les varietats tradicionals, és necessari saber el nom de la varietat (recorda sempre esmentar el cultiu i posar només la primera paraula en majúscula, p.ex. Mongeta del ganxet), el nom científic o popular de l'espècie de cultiu de la qual deriva, la comarca de la qual es té informació i si la varietat es continua cultivant (vigència).

Si, en el cas de les varietats, no surt l'espècie al nostre llistat, pots crear-la. Per fer això has d'anar a "llista d'espècies" (surt sota els filtres de la pàgina de "buscar per fitxa") i seleccionar "Afegir espècie". Però recorda, no fem servir més que espècies amb varietats conegudes i s'ha de posar el nom sense autoria (pots mirar la llista d'espècies per veure cóm estan escrites les altres). I no et preocupis si no et deixa fer cursiva, el programa després ho farà automàticament. 

Un cop creada la fitxa, ja pots anar completant les diferents seccions d'informació disponibles, per exemple, usos de les plantes, formes de maneig, imatges, etc. Per al cas de les varietats recorda que si, a més de la comarca, afegeixes municipis de referència, sortirà una marca al mapa automàticament.

Recorda que, perquè l'equip d'editors pogui validar la teva informació, cal que siguis molt específic en relació a la localització de la informació (p.ex. a Arbeca (Lleida) es fa servir per a curar la tos). També és molt important que estiguis segur de la espécie de la que parles (en el cas de plantes i animals), i que ho demostris pujant fotos o potser enviant-nos mostres.

 

Completar les seccions d'una fitxa

Completar les seccions d'una fitxa

Per a cada categoria (plantes, varietats tradicionals etc.) existeixen unes subseccions d'informació, organitzades en apartats, que pots completar amb coneixement ecològic tradicional. Tria una subsecció i després selecciona "Afegeix" per a completar aquesta informació. Si ets editor també pots editar una informació ja existent, així com validar-la.

Si has emprat materials de suport (llibres, enllaços web, etc.) per a crear contingut, recorda afegir-ne les referències a la secció de documents (no és obligatori, però sí recomanable).

Recorda que, perquè l'equip d'editors pogui validar la teva informació, cal que siguis molt específic en relació a la localització de la informació (p.ex. a Arbeca (Lleida) es fa servir per a curar la tos). També és molt important que estiguis segur de la espécie de la que parles (en el cas de plantes i animals), i que ho demostris pujant fotos.


Afegir imatges a una fitxa

Afegir imatges a una fitxa

Si vols afegir una imatge d'una planta, varietat tradicional, ecosistema, etc., has d'anar a la secció d'imatges de la fitxa concreta. Si selecciones "Afegir" en aquesta secció, arribaràs al formulari per a la pujada d'imatges. Aquest formulari inclou dos apartats de text opcional on pots especificar què es veu a la imatge i qui va fer la foto. Si fas servir imatges que no són teves, és important que les referenciïes, sobretot si les has tret d'internet o d'un llibre.


Crear un mapa per a una fitxa

Crear un mapa per a una fitxa

A la secció de mapa de qualsevol fitxa podràs trobar una sèrie de subseccions d'informació que poden ser ubicades. Per exemple, pots situar un ús concret o un maneig tradicional. Per a fer-ho, has de seleccionar "Afegir", que et portarà a un formulari d'alta de punts al mapa. Selecciona un municipi i escriu un text explicatiu si ho creus convenient. Amb la informació introduïda es generarà un mapa per a aquesta fitxa. Per tant, si no veus el mapa és que ningú no ha afegit encara una ubicació. Pots ser el primer!Afegeix una ubicació des del mapa general

Afegeix una ubicació des del mapa general

Una altra manera d’ubicar una informació és a través del cercador per ubicacions. Per a fer això s’ha de seleccionar "Afegir informació", que apareix a sobre dels filtres de selecció. Aquesta acció et portarà al formulari d'alta d'ubicacions, on has de seleccionar la fitxa a la qual es refereix la informació i el tipus d'informació que vols ubicar. Aquesta opció sol ser més fàcil si estàs introduint informació des del mòbil.


Altres formes d'afegir informació

Altres formes d'afegir informació

A més es pot afegir contingut a la nostra pàgina a través del cercador de contingut. Només has de seleccionar "Afegir informació" i completar el formulari amb el nom de la fitxa i el tipus d'informació que vols afegir. Aquest formulari també serveix per afegir imatges i ubicacions, i és una opció més fàcil si estàs introduint informació des del mòbil.


Comentar, valorar i confirmar la vigència/actualitat

Comentar, valorar i confirmar la vigència/actualitat

Per a cada subsecció d'informació de una fitxa, és possible deixar comentaris, valorar la qualitat d'aquesta informació i confirmar/desconfirmar la seva vigència/actualitat. Aquestes opcions son útils si vols, per exemple, afegir un detall a una entrada ja creada sense haver d'afegir una entrada nova.