Oliva arbequina (Garrigues)

Espècie: Olea europaea var. europaea (olivera).
Comarca: Garrigues / Lleida / Cataluña.
Vigència: .

Alimentació humana i receptes
El principal ús d'aquesta varietat és la producción d'oli per a consum humà, ja sigui en cru o per a cuinar. És un ingredient essencial per a un bon pa amb oli o pa amb oli i tomàquet.

També s'utilitza per a conservar aliments, tal i com s'ha fet tradicionalment amb la tupina.

A finals d'octubre o principis de novembre, quan encara no havien madurat compeltament, es collien unes quantes olives i es preparaven per a tot l'any. Són moltes i molt variades les receptes que es poden recollir en aquesta comarca.

Airy Gras Mas0.00 (0)00 comentaris
Alimentació animal
Les fulles d'olivera, antigament, es donaven als corders i els conills. Un cop realitzada la poda, es deixava assecar la rama i al final de l'estiu es ventava, separant la tija de la fulla i aquesta s'ensacava per a donar-la als animals.
Airy Gras Mas0.00 (0)00 comentaris
Ús medicinal
Les fulles d'olivera han sigut citades a tota la comarca per a fer baixar la pressió. Algunes persones precisen s'ha de fer una decocció d'un número imparell de fulles, generalment set o nou.

Per altra banda, l'oli ha estat usat com a laxant, per a reduir el colesterol i per als cucs intestinals, prenent una cullerada en dejú cada matí. En el cas dels cucs, a vegades l'oli també s'usava per a facilitar-ne l'expulsió untant un drap de fil amb oli. De forma externa s'usa aplicat damunt de cremades o per al mal d'orella, aplicant-ne una gota o amb una ploma de gallina o un drap untat d'oli.

I la cendra era utilitzada per a curar angines i galteres, es preparava un cataplasma amb cendra calenta entremig d'un drap i s'aplicava al coll, donant calor a la zona afectada.
Airy Gras Mas0.00 (0)00 comentaris
Ús veterinari
Ús tòxic i nociu
Ús combustible
La rama sobrant de la poda i els arbres vells eren cremats en moltes cases per a donar calor.
Airy Gras Mas0.00 (0)00 comentaris
Construcció
Indústria i artesania
Les rames joves d'olivera s'usaven per a fer bastons, arreglant-los directament des de l'arbre i acabant-los-hi de donar forma amb el calor del foc.

L'oli usat es reutilitzava per a fer sabó i la cendra com a lleixiu per a la roba, barrejat amb aigua.
Airy Gras Mas0.00 (0)00 comentaris
Ús mediambiental
Ús ornamental
Ús social, simbòlic i ritual
Antigament, el Diumenge de Rams es portava a beneir una rama d'olivera arbequina, ja que era la que es cultivava a la comarca. També es beneïa una rama d'olivera el dia de la Santa Creu de Maig (3 de maig) i es portava al tros per Sant Pere Regalat (13 de maig) amb la finalitat de protegir la collita de tormentes i pedregades.
Airy Gras Mas0.00 (0)00 comentaris