Busca un contingut concret entre totes les fitxes. Si no trobes res, prova a revisar si ho has escrit correctament. Recorda que has de buscar els municipis sense l'article determinant.

Cerca per contingut:   del tipus:
per la fitxa:
de l'espècie:
en el municipi:
Amb la selecció actual hi ha 396 informacions. Mostrant de la 1 a la 20. Pàgina 1 de 20
Data Usuari Fitxa Espècie Tipus Municipi Contingut  
17.04.2024 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Fava mallorquina (Mallorca) Vicia faba Referències i enllaços https://www.varietatslocals.org/producte/fava-mallorquina/
17.04.2024 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Llentia mallorquina (Mallorca) Lens culinaris Bancs de llavors/fruiters privats Associació de Varietats Locals Carrer d'en Sala, 13 07260 Porreres (Illes Balears)
17.04.2024 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Llentia mallorquina (Mallorca) Lens culinaris Referències i enllaços https://www.varietatslocals.org/producte/llentia-mallorquina/
17.04.2024 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Albergínia blanca (Mallorca) Solanum melongena Bancs de llavors/fruiters privats Associació de Varietats Locals Carrer d'en Sala, 13 07260 Porreres (Illes Balears)
17.04.2024 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Albergínia blanca (Mallorca) Solanum melongena Referències i enllaços https://www.varietatslocals.org/producte/alberginia-blanca/
17.04.2024 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Albergínia blanca (Mallorca) Solanum melongena Com són el seu gust, textura i olor Aquestes albergínies tenen un gust molt suau i dolç.
17.04.2024 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Albergínia blanca (Mallorca) Solanum melongena Cicle de cultiu La sembra es sol dur a terme des de gener fins abril, i la collita des de juliol fins octubre.
17.04.2024 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Albergínia blanca (Mallorca) Solanum melongena Com es la planta i la part que es fa servir És una planta que produeix albergínies de mida mitjana a petita, de forma arrodonida i de color blanc per fora i per dins. Aquesta varietat es sol menjar torrada, fregida o farcida.
17.04.2024 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Albergínia blanca (Mallorca) Solanum melongena Imatges
17.04.2024 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Albergínia blanca (Mallorca) Solanum melongena Usos i maneig tradicional Porreres
25.11.2022 Laura Aceituno (La Troje) Blat de moro de crispetes groc i vermell (Vallès Oriental) Zea mays Castellà Caldes de Montbui maíz de palomitas amarillo y rojo
25.11.2022 Laura Aceituno (La Troje) Blat de moro de crispetes groc i vermell (Vallès Oriental) Zea mays Català Caldes de Montbui Blat de moro de crispetes groc i vermell
20.10.2022 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Arròs bombeta (Mallorca) Oryza sativa Collita i conservació Pobla, Sa Una vegada recol·lectat el gra durant el setembre o octubre, es realitza el trillat, assecat, neteja i empaquetat o emmagatzemat. Alguns segueixen assecant l'arròs al sol, a l'estil tradicional, però s'ha d'assecar molt bé perquè li quedi una humitat al voltant del 13%. Si la humitat es redueix, l'...arròs es pot rompre, però si se'n lleva menys, es pot podrir. Quan s'asseca correctament, el gra pot durar diversos anys emmagatzemat, encara que convé esterilitzar-lo anualment. Uns altres no duen a terme l'assecatge de l'arròs, sinó que l'emmagatzemen a baixa temperatura perquè es conservi millor i més temps. El problema de la conservació es produeix a partir del segon any, sobretot si el gra està pelat i pot tenir fraró o fraret (Sitophilus oryzae). Contra aquesta plaga, a més d'una bona higiene, s'ha de mantenir una bona ventilació i refredament dels llocs d'emmagatzemat, per davall dels 10 °C.
20.10.2022 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Arròs bombeta (Mallorca) Oryza sativa Plagues i malalties Pobla, Sa El cultiu actual de reg per aspersió compta amb més problemes de rovell, ja que l'aigua li arriba per dalt i no per avall. S'ha d'estar molt atent al cultiu i treballar-lo bé.
20.10.2022 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Arròs bombeta (Mallorca) Oryza sativa Abonat i reg Pobla, Sa El terreny no s'ha de deixar secar, ha d'estar constantment humit. Actualment, li donen mitja hora d'aigua durant tres o quatre dies; i quan comença a espigar, se l'ha de regar dia sí i dia no.
20.10.2022 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Arròs bombeta (Mallorca) Oryza sativa Maneig del sòl i desherbat Pobla, Sa Per al cultiu actual la terra s'ha de preparar, ha de ser fina i se li dona una passada de cilindre abans de sembrar. L'arròs vol que la terra de damunt sigui forta. Una vegada sembrat se li sol fer un tractament de desherbat, i tarda uns set o vuit dies en néixer.
20.10.2022 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Arròs bombeta (Mallorca) Oryza sativa Sembra o plantació Pobla, Sa Es pot sembrar de principis d'abril a la primera quinzena de maig; si se sembra tard, la planta no grana. Es pot cultivar tant per inundació com amb reg per aspersió, sense deixar que s'assequi el terreny. Amb el cultiu en horts, sobretot en terrenys de sa Marjal, s'ha aconseguit mecanitzar les tasq...ues i fer el seu cultiu més senzill.
20.10.2022 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Arròs bombeta (Mallorca) Oryza sativa Com són el seu gust, textura i olor Té molta capacitat d'absorció d'aigua, i per això necessita més hidratació que altres tipus d'arròs i més temps de cocció. Una vegada cuit no se sol rompre, sent més consistent que altres varietats. És un arròs que no es passa i que, a més, millora amb el repòs, amb molta capacitat d'espera i de dob...les coccions. S'ha de conèixer bé la varietat i ajustar les quantitats d'arròs i brou; a sa Pobla se sol fer melós, més espès, i el deixen reposar perquè amolli el midó i faci la seva feina, a poc a poc. Si es cuina de manera tradicional pot absorbir fins a un 30% més que les altres varietats; encara que si es tracta com en la cuina oriental i es renta abans, la seva capacitat d'absorció és semblant a la d'altres arrossos de gra llarg (1,25 aproximadament). El seu color depèn més del procés de transformació que ha sofert més que de la varietat en si. En funció del productor i del procés de repelat, l'arròs pot ser molt blanc o de color més gris vermellós. Durant la seva cocció sol presentar un poc de resistència a la tinció.
20.10.2022 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Arròs bombeta (Mallorca) Oryza sativa Cicle de cultiu Es pot començar a sembrar a principis d'abril i fins a la primera quinzena de maig, directament a terra o a partir de planter. Sol espigar durant la segona quinzena d'agost, i la recol·lecció és a finals de setembre o principis d'octubre. Una vegada trillat i assecat el gra, se pot conservar fins a... 3 o 4 anys.
20.10.2022 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Arròs bombeta (Mallorca) Oryza sativa Com es la planta i la part que es fa servir És un arròs que sol arribar a fer quatre o cinc pams d'alçada, i la panícula penja fortament en relació amb la tija principal. Les ramificacions de la panícula són erectes, quedant devora de la tija i formant una panícula estreta i penjant. El gra és redó a fusiforme, i petit, sent de calibre bastan...t regular. De superfície llisa amb algunes alteracions a les puntes, probablement per la seva sensibilitat a la fricció. La cariòpside o gra sense pelar és de color marró clar.