Busca un contingut concret entre totes les fitxes. Si no trobes res, prova a revisar si ho has escrit correctament. Recorda que has de buscar els municipis sense l'article determinant.

Cerca per contingut:   del tipus:
per la fitxa:
de l'espècie:
en el municipi:
Amb la selecció actual hi ha 259 informacions. Mostrant de la 241 a la 259. Pàgina 13 de 13
Data Usuari Fitxa Espècie Tipus Municipi Contingut  
17.02.2017 Laura Calvet Fesol afartapobres (Pallars Jussà) Phaseolus coccineus Alimentació humana i receptes Es consumeix el gra per a alimentació humana. Es bull amb abundant aigua i es menja només amb un raig d'oli d'oliva, amb sofregit de tomàquet o amb carn estofada.
17.02.2017 Laura Calvet Fesol afartapobres (Pallars Jussà) Phaseolus coccineus Per què és valorada la varietat Es valora pel seu gust i la percepció d'un alt valor nutricional. També per raons d'identitat cultural ja que és una varietat molt arraigada a la cultura local. Es valora també l'adaptació a les condicions ambientals locals.
17.02.2017 Laura Calvet Fesol afartapobres (Pallars Jussà) Phaseolus coccineus Antiguitat Els hortolans de la Vall Fosca recorden la varietat de tota la vida, parlen de que els seus pares ja la cultivaven, el que implica que es conrea a la vall des de fa més de 100 anys.
17.02.2017 Laura Calvet Fesol afartapobres (Pallars Jussà) Phaseolus coccineus Com són el seu gust, textura i olor Gra farinós, de gran sabor i que omple molt.
17.02.2017 Laura Calvet Fesol afartapobres (Pallars Jussà) Phaseolus coccineus Poda i emparrat S'emparra quan la mongetera comença a fer fil, segons els hortolans "quan ella t'ho demana". L'alçada de la planta dependrà de la llargada del parral que s'utilitzi, i pot arribar fàcilment als quatre metres.
17.02.2017 Laura Calvet Fesol afartapobres (Pallars Jussà) Phaseolus coccineus Propagació, selecció i millora La selecció es fa a partir dels grans més grans i amb millor aspecte. Els hortolans diuen que el color del gra no influeix en el color de la flor per què es creuen i que planten dels que tenen perquè el sabor no canvia.
17.02.2017 Laura Calvet Fesol afartapobres (Pallars Jussà) Phaseolus coccineus Collita i conservació Es recull la beina entre octubre i novembre. Un cop recollides les beines es deixen en un lloc airejat perquè s'assequin. Un cop seques es poden guardar desgranades o amb la beina en un lloc fresc i sec i els grans tant es poden utilitzar per al consum com per sembrar la propera temporada.
17.02.2017 Laura Calvet Fesol afartapobres (Pallars Jussà) Phaseolus coccineus Sembra o plantació Es sembra a principis de maig, directament a la terra en forats de poca profunditat, com diu la dita "el fesol vol sentir tocar missa". Es posen dues o tres llavors a cada forat, mantenint una distància de 20 a 40 cm entre forats, ja que com diu també la dita "entre fesol i fesol si ha de poder ajeu...re una ovella". Es recomana deixar en remull el gra la nit anterior a la sembra.
17.02.2017 Laura Calvet Fesol afartapobres (Pallars Jussà) Phaseolus coccineus Cicle de cultiu Anual.
17.02.2017 Laura Calvet Fesol afartapobres (Pallars Jussà) Phaseolus coccineus Com es la planta i la part que es fa servir Planta herbàcia anual amb fulles simples de color verd fosc que pot arribar fàcilment als 4 metres d'altura quan s' emparra. Flor de colors blanc o vermell. Beina de color verd fosc i pilosa. Gra de colors blanc, vermell-lilós o negre de 2 a 3 cm de longitud. Mongetera de mata alta. Es consumeix el ...gra.
15.02.2017 Petra Benyei Herbacol (Pallars Jussà) Cynara cardunculus Imatges Autor: Laura Calvet
15.02.2017 Petra Benyei Carbassa de rabequet (Pallars Jussà) Cucurbita maxima Imatges Autor: Laura Calvet
15.02.2017 Petra Benyei Col de lluc (Pallars Jussà) Brassica oleracea var. capitata Imatges Autor: Laura Calvet
13.02.2017 Petra Benyei Mongeta perona de mata alta (Pallars Jussà) Phaseolus vulgaris Noms populars Torre de Cabdella, La
13.02.2017 Petra Benyei Mongeta perona de mata alta (Pallars Jussà) Phaseolus vulgaris Alimentació humana i receptes La mongeta perona es menja tendra (la tavella), "potxa" (el gra abans d'assecar-se) o seca (el gra sec). Les mongetes tendres es poden fer bullides amb patata o amb un sofregit de pernil. La mongeta "potxa" es menja bullida amb un raget d'oli. El gra sec es bull i s'afegeix als guisats, per exemple,... amb orella de porc o botifarra.
13.02.2017 Petra Benyei Mongeta perona de mata alta (Pallars Jussà) Phaseolus vulgaris Collita i conservació La tavella tendra es recull a finals de juliol, després tornen a florir i es recull el llegum per guardar el gra a l'octubre. El llegum es deixa en un lloc airejat perquè s'assequi. Es guarda en un lloc sec i fresc.
13.02.2017 Petra Benyei Mongeta perona de mata alta (Pallars Jussà) Phaseolus vulgaris Sembra o plantació Se sembra a mitjan maig, pels voltants de Sant Isidre (15 de maig) en solcs de poca fondària i directament a la terra. Es posen dues o tres llavors a cada solc mantenint una distància de 40 a 50 cm. Es recomana deixar en remull el fesol la nit abans de la sembra. La mongetera s'ha d'emparrar quan c...omença a fer fil. Se solen fer servir parrals d'avellaner, boix o freixe.
13.02.2017 Petra Benyei Mongeta perona de mata alta (Pallars Jussà) Phaseolus vulgaris Com es la planta i la part que es fa servir Mongeta de mata alta per a consumir tendra o seca. Fulles simples de color verd fosc. Flor de color blanc-groguenc. Beines verdes i llises. Gra de color marró amb vetes més fosques.
13.02.2017 Petra Benyei Mongeta perona de mata alta (Pallars Jussà) Phaseolus vulgaris Imatges Autor: Laura Calvet